Hoe werkt het kopen van een nieuwbouwhuis?

21-02-2022
nieuwbouwhuis kopen

De aankoop van een nieuwbouwwoning, een spannende beslissing! Je koopt tenslotte iets wat je op dat moment nog niet gezien hebt. Toch zitten er veel voordelen aan het kopen van een nieuwbouw woning. Zo kan je de woning helemaal naar jouw stijl maken, heb je de eerste jaren geen onderhoud, ben je voorbereid op de toekomst en woon je gasloos tegen (meestal) lagere maandlasten.

Hoe werkt het kopen van een nieuwbouwhuis? En hoe verloopt het proces vanaf inschrijven voor een woning tot aan oplevering?

1. Inschrijven

Als je in aanmerking wilt komen voor een nieuwbouwhuis, dan gaat dit vrijwel altijd via een inschrijfprocedure. Iedereen die interesse heeft, kan zich inschrijven voor een nieuwbouwproject. Je kunt je inschrijven vanaf het moment dat de verkoop is gestart. Vaak is dit een online evenement, maar soms wordt er ook een “start verkoop” georganiseerd. Dit is een kleinschalige bijeenkomst waarbij het project wordt gepresenteerd.

Voordat de verkoop is gestart kun je meestal alleen nog maar inschrijven voor de nieuwsbrief. Let op dat je deze inschrijving niet verwart met de officiële inschrijving op een woning. Het verschil is dat er bij de nieuwsbrief alleen om contactgegevens worden gevraagd. De officiële inschrijving is veel uitgebreider. Dan geef je ook aan in welke bouwnummers je interesse hebt, wat je huidige situatie is en wordt er gevraagd om een bewijs dat je het huis kunt betalen.

Weet je nog helemaal niet wat je kunt lenen? Voer dan een online hypotheekberekening uit op www.geldxpert.nl of maak gelijk een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het inschrijven op een woning doe je aan de hand van de brochure en de prijslijst. Kijk goed naar de (zon)ligging van de woning, de oppervlakte(s), het aantal kamers, de indeling en natuurlijk de prijs.

Heb je meerdere voorkeuren, geef dan ook die bouwnummers op. De leukste zet je op 1, de volgende op 2, enzovoorts. Hoe meer woningen je opgeeft, hoe meer kans je maakt.

2. Het nieuwbouwgesprek

Krijg je één van je voorkeuren toegewezen? Wat leuk! Dan krijg je een vrijblijvend nieuwbouwgesprek met de makelaar. De woning en het project worden uitgebreid aan je toegelicht aan de hand van tekeningen en impressies. Daarnaast worden zaken besproken die alleen bij nieuwbouw van toepassing zijn, zoals de eventuele meerwerkopties en de planning van de start bouw en oplevering.

Voordat je de overeenkomst(en) tekent, is het van belang om te weten of je een hypotheek kunt krijgen. In deze fase is een online hypotheekberekening niet genoeg, maak altijd een afspraak met een financieel adviseur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Na het gesprek krijg je voor een bepaalde termijn (meestal een week) de optie op de woning. Dat houdt in dat de woning voor je blijft gereserveerd en dat deze niet wordt aangeboden aan andere kandidaten. Gebruik deze termijn goed om na te denken of je het huis wilt kopen. Past deze bij je? Wat vind je van de buurt? Ben je enthousiast?

3. Ondertekening van de Koop- en aannemingsovereenkomst

Spannend! Je hebt besloten het huis te kopen. De makelaar neemt de overeenkomsten per artikel met je door zodat je weet waarvoor je tekent. Want hoe zit het met de bedenktijd, de grond- en bouwrente, de ontbindende voorwaarden en de opschortende voorwaarden (dit zijn voorwaarden waaraan moet zijn voldaan voordat de bouw start, zoals bijvoorbeeld het verkooppercentage van het project)?

Als je een nieuwbouwwoning koopt heb je in de meeste gevallen twee verschillende overeenkomsten, de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. In de koopovereenkomst koop je de grond (of een appartementsrecht) van de projectontwikkelaar en in de aannemingsovereenkomst geef je de aannemer opdracht om de woning te bouwen. Vervolgens kan de handtekening worden geplaatst.

De koop is rond. Nu is het tijd om de financiering te regelen! Mocht je na ondertekening toch van gedachten veranderen en wil je het huis niet meer kopen, dan kun je binnen één week nadat je beide overeenkomsten volledig ondertekend retour hebt ontvangen zonder opgaaf van reden de overeenkomsten ontbinden. 

4. Meer- en minderwerk

Door de kopersbegeleiding van de aannemer word je uitgenodigd om je wensen ten aanzien van het meer- en minderwerk vast te leggen. Het grote voordeel van nieuwbouw is namelijk dat je het huis, wanneer het bouwproces dit toelaat, naar wens kunt samenstellen. Welke meerwerkopties ga je kiezen? Of wat wil je juist niet?

Vanzelfsprekend heb je met een eengezinswoning meer uitbreidingsmogelijkheden dan bij een appartement. Wat voor mogelijkheden er precies zijn, verschilt per project. Ook word je in deze periode uitgenodigd in de showrooms voor de keuken, het sanitair en het tegelwerk.

5. Het notarieel transport

Zijn de opschortende voorwaarden vervuld en is er groen licht voor de bouw? Dan ontvang je de zogenaamde “hoerabrief” en word je door de notaris uitgenodigd om de akte van levering te komen ondertekenen. Hiermee wordt de grond in eigendom overgedragen. Gefeliciteerd! Je bent nu officieel eigenaar van de grond waar je toekomstige huis op wordt gebouwd.

6. Start bouw

Yes! De bouw gaat van start. Meestal wordt er dan een (online) “start bouw” georganiseerd. Dit is een leuke activiteit voor de kopers en andere betrokkenen. Tijdens de bouwperiode word je door de aannemer periodiek middels een nieuwsbrief geïnformeerd over de stand van zaken op de bouw.

Richting het einde van de bouw worden er ook één of meerdere koperskijkdagen georganiseerd. Dit zijn momenten waarop je de bouwplaats mag betreden om je huis in aanbouw te bezichtigen. 

7. De oplevering

Dit is het moment waar je al die tijd naar hebt uitgekeken; je krijgt de sleutel van je nieuwe huis. Gefeliciteerd! Controleer bij de (voor)oplevering goed of het werk is uitgevoerd conform afspraak. Kom je bepaalde gebreken tegen? Laat dit noteren als opleverpunt.

De aannemer moet dit dan herstellen. Heb je daar de kennis niet van? Huur dan een specialist in! Zij behartigen jouw belangen zodat je weet dat je het huis krijgt geleverd zoals je die gekocht hebt. Veel woonplezier!

Interesse in een nieuwbouwhuis? Bekijk ons aanbod!

Deel met je vrienden

Gerelateerde blog posts

29-03-2024

Appartementen LindeOord Houten in aanbouw

Lees meer
29-03-2024

Hypotheek voor Startende Ondernemers

Lees meer
29-03-2024

WOZ, Verkoop of Taxatiewaarde? Wat is het verschil?

Lees meer
29-03-2024

Bouwrente bij de Koop van een Nieuwbouwwoning

Lees meer

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Bel ons!
Houten 030 637 55 66
Maarssen 0346 712 008
Nieuwegein 030 603 13 00
Utrecht 030 275 90 40
Vianen 0347 751 170
Vianen – GeldXpert 030 600 82 33
Vleuten | De Meern | Leidsche Rijn 030 677 47 00

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Houten 0613352703
Maarssen 0622346429
Nieuwegein 0613482617
Utrecht 0622868449
Vianen 0657035078
Vleuten | De Meern | Leidsche Rijn 0639373300