Alles over het kopen van een huis | Handige tips voor het kopen van een woning
Huis kopen


Wil je een woning kopen? Zeker als het de eerste keer is dat je een huis wilt gaan kopen, kun je met een hoop vragen zitten. Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? Waar moet ik op letten bij een koophuis? Heb ik eigen geld nodig? Huis kopen met of zonder een makelaar? Wanneer betaal ik een koophuis? Op deze en een hoop andere vragen lees je hier de antwoorden. Van de zoektocht tot aan de overdracht, De Keizer makelaarsgroep helpt je om jouw woonwensen in kaart te brengen en zoekt een koophuis dat het beste aansluit op jouw woonsituatie.

Huidige woningmarkt

De verkooptijd van een woning is sinds 2000 niet meer zo kort geweest. Begin 2021 stonden er bij de NVM 17.500 woningen te koop, eind 2012 waren dat er nog ruim 176.000. Gemiddeld kan de woningzoeker momenteel kiezen uit 1,7 te koop staande huizen. Vooral mensen op zoek naar een appartement of rijtjeshuis hebben weinig te kiezen. Om te slagen in het vinden van een huis op de huidige woningmarkt is een goede makelaar in combinatie met de juiste voorbereiding essentieel. Want als een nieuwe woning op de markt komt is snelheid geboden. Een aankoopmakelaar kan net dat verschil maken!

Eigen huis kopen, waar begin je?

Waar moet je beginnen met het kopen van een huis en wat komt er bij kijken? Kort gezegd doorloop je in ieder geval de volgende stappen naar de koop van je droomhuis. Je bepaalt je budget en gaat je oriënteren op de huizenmarkt, vervolgens ga je zoeken, bezichtigen en bieden. Je tekent de koopovereenkomst en laat eventueel een bouwkundige keuring uitvoeren. Als laatste sluit je de hypotheek af en heb je de overdracht bij de notaris. Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder gaan we er wat dieper op in.

Bepaal eerst welk huis je kunt kopen

Voordat je gaat zoeken naar een woning is het verstandig om eerst te weten welk bedrag je kunt financieren bij de bank. Om hierachter te komen adviseren we je om een afspraak te maken bij een financieel adviseur van GeldXpert. Het voordeel van GeldXpert is dat zij een onafhankelijke intermediair (tussenpersoon) zijn en dat zij meerdere geldverstrekkers met elkaar kunnen vergelijken en zo tot de beste oplossing kunnen komen voor jouw situatie. Zij brengen jouw situatie (inkomen, studieschuld, leningen, spaargeld, etc.) volledig in kaart en bepalen op basis hiervan de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Als je weet welk bedrag je kunt financieren bij de bank, kun je (samen met een makelaar) gericht gaan zoeken naar een koophuis met een koopsom binnen je budget. 

Vragen aan een financieel adviseur bij het kopen van een woning

Een financieel adviseur geeft je advies op maat en kan de meest voorkomende vragen beantwoorden. Vragen die worden gesteld zijn: ik wil een huis kopen zonder spaargeld of eigen geld, kan dat? Ik heb geen vast arbeidscontract, kan ik dan toch een appartement of huis kopen? Kan ik een huis kopen met een studieschuld of BKR-registratie? Ik heb een uitkering of Wajong, kan ik dan een woning kopen? Hoe koop je een huis als ZZP’er? Kan ik een tweede huis kopen met de overwaarde van mijn eerste huis? Op deze en alle andere vragen heeft de financieel adviseur van GeldXpert een antwoord.

Heb je ook een vraag of wil je weten hoeveel je kunt lenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze financieel adviseurs. Of lees eerst meer over hypotheken.

Gratis financieel adviesgesprek

Heb ik eigen geld nodig voor het kopen van een huis?

In 2021 kun je nog maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van de waarde van het huis. Zijn de totale aankoopkosten hoger dan de waarde van het huis? dan dien je deze meerkosten met eigen geld te financieren. Eigen geld is het inbrengen van geld vanuit je spaarrekening of bijvoorbeeld vanuit een schenking van je ouders. Zeker met de uitdagende woningmarkt van dit moment, is eigen geld een must voor een starter.

Huis kopen met of zonder makelaar?

Het inschakelen van een makelaar is een keuze. Ervaring leert dat alleen al het zoeken naar een geschikte woning vrij veel tijd en energie kost, zeker in de huidige krapte op de woningmarkt. Ga maar eens huizen zoeken op woningzoeker Funda, daar kun je makkelijk een avondje mee vullen. Veel mensen zoeken naar een koophuis, wat betekent dat je snel moet handelen en beslissen. Een goede voorbereiding is het halve werk. De meeste mensen kiezen er daarom voor om zich door een aankoopmakelaar te laten adviseren. Een makelaar kent de markt en kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Iedereen wil een verkeerde beslissing of miskoop voorkomen. Een makelaar kost weliswaar geld, maar kan je ook veel geld besparen door voor jou een optimaal onderhandelingsresultaat te behalen. Ben je overtuigd? Schakel een aankoopmakelaar in van De Keizer makelaarsgroep. Met de persoonlijke aanpak van De Keizer makelaarsgroep ben je in goede handen. Als jij verliefd wordt, blijven wij nuchter!

Direct afspraak maken

Stappenplan bij het kopen van een woning

De aankoopmakelaars van De Keizer makelaarsgroep helpen met het zoeken naar geschikte huizen, adviseren tijdens bezichtigen, onderhandelen resultaatgericht bij de aankoop van het huis en leggen alle juridische termen in de koopovereenkomst uit. Wil je hier meer over weten? Bekijk ons uitgebreide stappenplan!

Stappenplan bekijken

Aankoopmakelaar 

Wat kost het kopen van een huis?

Een huis kopen, wat kost dat nou? En met welke extra kosten moet je rekening houden? Als je een huis gaat kopen moet je naast de koopsom ook rekening houden met bijkomende kosten voor de aankoop. Bijkomende kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), notariskosten (opmaken en passeren leveringsakte), makelaarskosten (courtage) en de kosten voor de financiering.

Courtage makelaar bij aankoop woning

De hoogte van de makelaarskosten ofwel aankoopcourtage verschilt per opdracht. Soms is het een percentage, soms is het een vaste prijs. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Check altijd goed of de courtage inclusief of exclusief 21% BTW is.

Verschil vraagprijs woning vrij op naam, en kosten koper

Bij de vraagprijs van een woning staat k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam). Bij een reeds bestaande woning heb je te maken met 'kosten koper'. Dit betekent dat de koper de overdrachtsbelasting en notariskosten betaald. Nieuwbouwhuizen zijn bijna altijd vrij op naam. Dit houdt in dat de notaris- en kadasterkosten worden betaald door de verkoper (projectontwikkelaar). Bij nieuwbouwhuizen is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd maar omzetbelasting (BTW). Dit zit vaak al verwerkt in de koop-/aannemingssom.

De verwervingskosten bij het kopen van een woning

Onder verwervingskosten verstaan we de koopsom van de woning plus alle bijkomende kosten. Dus de totale som aan geld die nodig is om het huis te kopen (te verwerven).

Huis kopen en de kosten van financiering

De kosten van financiering bestaan uit de notariskosten voor het opmaken en passeren van de hypotheekakte, taxatiekosten en advies-en bemiddelingskosten.

Marktwaarde van de woning en inbreng eigen geld

De marktwaarde van een huis is de waarde wanneer deze vrij op de markt wordt verkocht, ofwel de waarde die het huis oplevert onder normale omstandigheden. In 2021 is de maximale hypotheek 100% van de marktwaarde van een huis. Dus stel dat de marktwaarde van een appartement, huis of woning € 300.000 is en de totale verwervingskosten zijn € 320.000, dan dien je € 20.000 aan eigen geld (eigen middelen) in te brengen.

Kosten aankoop woning deels fiscaal aftrekbaar

Een deel van de kosten voor het kopen van een huis is fiscaal aftrekbaar, niet alles. Het deel van de kosten die gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening voor de aankoop van een woning, kun je aftrekken van de belasting. Hypotheekrente valt ook onder aftrekbare kosten. Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis zijn grond- en bouwrente (die je betaald aan de projectontwikkelaar en de aannemer) ook beperkt fiscaal aftrekbaar.

Waaraan moet je denken bij het kopen van een huis?

Een huis gevonden dat voldoet aan je wensen? Dan zal onze makelaar contact zoeken met de verkoper om een bezichtiging in te plannen. De foto’s van een woning op Funda kunnen een vertekend beeld geven, het is daarom altijd verstandig om samen met onze aankoopmakelaar een keer door de woning of het appartement te lopen.

Bezichtiging en onderzoeksplicht bij kopen huis

Een bezichtiging is een belangrijk moment. Zo moet je je beseffen dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij kennis van zaken heeft en hier ook verantwoordelijkheid in neemt. Denk daarbij aan (verborgen) gebreken, recht van overpad, erfpacht, etc. Ken je deze rechten en plichten niet? Dan is het altijd goed een aankoopmakelaar in te schakelen. Wil je het toch zelf doen? Download dan in ieder geval hieronder onze uitgebreide checklist voor een woningbezichtiging. Ben je na de bezichtiging nog steeds positief, dan kun je een bod uitbrengen op het huis. Dit bod is meestal onder voorbehoud van financiering of een bouwtechnische keuring. Zorg dat je de koop van de woning en het bod goed hebt doorgesproken met een hypotheekadviseur van GeldXpert, zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Download checklist

Voorlopig koopcontract woning

In de volksmond wordt veelvuldig gesproken over een voorlopig koopcontract. Maar dit bestaat eigenlijk helemaal niet. Een koopcontract is namelijk wel degelijk bindend voor beide partijen. Na de wettelijke bedenktijd is het contract definitief. Het wordt voorlopig genoemd omdat er vaak ontbindende voorwaarden worden opgenomen voor bijvoorbeeld de financiering of bouwtechnische keuring.

Huis kopen onder voorbehoud

Als je bod op je droomhuis is geaccepteerd, is het tijd om het koopcontract te ondertekenen. Na de wettelijke bedenktijd ben je, met uitzondering van de ontbindende voorwaarden, gebonden aan dit contract. Het financieringsvoorbehoud is zo’n ontbindende voorwaarde. Hier kun je een beroep op doen als je de hypotheek niet rond krijgt. Je moet dan wel een afwijzing van de bank kunnen laten zien. Nadat je de koopakte hebt ondertekend, heb je doorgaans 4 tot 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Het financieringstraject bij de bank kan soms veel tijd in beslag nemen. Houd hier rekening mee!

Overige ontbindende voorwaarden huis kopen

Ontbindende voorwaarden beschermen je dus tegen hoge kosten bij de aankoop van een woning. Naast een voorbehoud op het krijgen van een hypotheek, is het ‘voorbehoud voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring’ de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht. Hierna schakel je de notaris in voor het passeren van de leveringsakte (notarieel transport).

Wanneer boete en boeteclausule

Er staat een hoge boete op het niet nakomen van de verplichtingen uit de koopovereenkomst. De boete bedraagt in veel gevallen 10% van de koopsom van het huis. Lukt het je onverhoopt niet om de hypotheek rond te krijgen binnen de gestelde termijn van de ontbindende voorwaarden financiering, vraag dan bij de verkopende partij om een verlenging van de termijn. Doe je dit niet en krijg je de hypotheek niet rond, dan kan je het huis niet betalen en ben je 10% boete van de koopsom verschuldigd.

Wanneer moet je betalen bij het kopen van een huis?

Na het tekenen van het koopcontract ben je nog niet de eigenaar van de woning. Dat ben je pas na de notariële overdracht van de woning en de betaling van de nota van afrekening bij de notaris. Voorafgaand aan de afspraak bij de notaris dien je het volledige bedrag van de aankoop van je woning (al dan niet middels een hypotheek) op de “derdengeldenrekening” van de notaris te hebben voldaan. 

Wat doet de notaris?

Bij de notaris teken je dus de hypotheekakte en de leverings- of transportakte van je nieuwe huis. Je betaalt ook de kosten koper aan de notaris. Dit zijn niet alleen de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte, maar ook overdrachtsbelasting, door de verkoper voorgeschoten zakelijke lasten, de afrekening met de hypotheekadviseur, de aankoopkosten van je makelaar, etc. Na het tekenen en betalen ben je officieel de eigenaar van het huis. Dit wordt ook vastgelegd in het kadaster.

Waarom zou je een nieuwbouw huis kopen?

Er zijn talloze redenen om te kiezen voor nieuwbouw, veelal is de woning energiezuinig, heeft het huis moderne bedrading en leidingen, kun je vaak zelf de indeling bepalen en je kunt het inrichten naar jouw smaak. Ook hoef je bij het kopen van een nieuwbouwwoning zoals gezegd geen overdrachtsbelasting en notaris- en kadasterkosten te betalen. Maar er kleven ook nadelen aan het kopen van een nieuwbouwhuis. Zo duurt het vaak lang voordat de woning wordt opgeleverd en heb je tijdens het bouwproces (deels) dubbele woonlasten (renteverlies tijdens de bouw). Vergeet ook niet dat je de hele woning (en tuin) nog moet inrichten. Overweeg je nieuwbouw te kopen? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur van GeldXpert. Zij zijn gespecialiseerd in nieuwbouwhypotheken en het afdekken van de risico’s die bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen kijken. Heb je het financiële plaatje in beeld? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide nieuwbouwaanbod.

Laat je adviseren door één van onze aankoopmakelaars!

Gratis kennismakingsgesprek