Wat is een familiehypotheek en waarom zou ik hiervoor kiezen?

25-03-2022
Familie-hypotheek-gezin

De term familiehypotheek is een beetje een vreemde, aangezien het geen hypotheek is, maar een lening. Ook kun je de familiehypotheek afsluiten bij je werkgever of goede vriend en hoeft dit dus niet per se familie te zijn. Deze ‘hypotheekvorm’ is nog vrij onbekend en roept vaak de volgende vragen bij mensen op:

 • Wat houdt een familiehypotheek precies in?
 • Is het hetzelfde als een gebruikelijke hypotheek?
 • Waarom zou ik kiezen voor de familiehypotheek?
 • De voor- en nadelen?
 • Is het veilig?

Maar wat is een familiehypotheek precies? Een duidelijk en helder advies vinden wij erg belangrijk. Zeker bij onbekende onderwerpen als de familiehypotheek. Om alle belangrijke informatie en inzichten aan je te verstrekken, hebben wij dit artikel geschreven waarin we je precies uitleggen wat de familiehypotheek inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat houdt de familiehypotheek precies in?

Een familiehypotheek is een lening aan bijvoorbeeld een familielid, buurman of goede vriend om een ​​woning te helpen financieren. Een voorbeeld hiervan is een ouder die hun kind helpt bij het financieren van een nieuwe woning. Deze hypotheek kan buiten een gebruikelijke hypotheek om, omdat je maar een klein beetje extra geld nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om het volledige bedrag voor de woning lenen.

Is het hetzelfde als een gebruikelijke hypotheek?

Een familiehypotheek is vrijwel hetzelfde als een gewone hypotheek, behalve wie het geleende bedrag verstrekt. Bij een reguliere hypotheek verstrekt een bank als Rabobank of ING dit bedrag, maar bij een familiehypotheek kan het geheel of gedeeltelijk worden verstrekt door een ouder, ander gezinslid of een goede vriend. Het onderpand voor de lening is het huis.

Waarom zou ik kiezen voor de familiehypotheek?

Momenteel (februari 2022), schieten de huizenprijzen door het dak en wordt het steeds moeilijker om aan een woning te komen. Ook is er meer eigen geld nodig als je een woning wilt kopen, aangezien hypotheeknormen grotendeels gelijk blijven.

Ben jij een nieuwkomer op de woningmarkt? Dan is de kans groot dat de hypotheek die je hebt berekend niet voldoende is om in je droomwoning te trekken. Het mooie aan de familiehypotheek is dat een familielid of goede vriend je dan kan helpen met de financiering, zodat je wel een hypotheek rond kan krijgen. Deze financiering kan naast de gewone hypotheek verstrekt worden, maar kan ook als vervanging dienen.

Hoe zit het met de voorwaarden?

Ben je van plan om gebruik te maken van een familiehypotheek? In dat geval moet je ook zelf de voorwaarden van de hypotheek opstellen. Deze voorwaarden stel je samen vast. Je kunt nadenken over hoeveel je wilt lenen, looptijd, rentepercentage, etc. Het is belangrijk dat je deze voorwaarden goed doorleest en je vervolgens inschrijft bij de notaris.

De voor- en nadelen van een familiehypotheek

Een familiehypotheek biedt interessante voordelen. Zo heb je meer vrijheid bij het stellen van algemene voorwaarden en telt een schenking van bijvoorbeeld een ouder niet mee voor de maximale hypotheek van een zoon of dochter.

Voordelen familiehypotheek:

 • Afspraken over de hypotheekvoorwaarden kunnen op een heel andere manier gemaakt worden;
 • Door de lage rente op het spaargeld van uw geldverstrekker betaalt u waarschijnlijk minder rente;
 • Bij een familiehypotheek is de rente ook aftrekbaar;
 • De schenking heeft geen invloed op de maximale hypotheek van bijvoorbeeld de zoon of dochter.

Wat zijn de nadelen?

Naast de voordelen die de hypotheekvorm biedt, zijn er natuurlijk ook een aantal zaken die als nadelig kunnen worden ervaren. We zullen ze hieronder aan je voorleggen:

 • Bij het afsluiten en beheren van de lening is vaak weinig ondersteuning vanuit banken;
 • De partij die het geld verstrekt, kan niet langer vrij over hun spaargeld beschikken. Bedenk vooraf dus goed of je dit geld hard nodig hebt.

Is het veilig?

Een familiehypotheek is veilig. Uiteraard is het wel belangrijke dat de juiste afspraken worden gemaakt en dat deze duidelijk zwart-op-wit staan. Laat je in de manier van vastlegging dus ook goed adviseren. De Keizer helpt je daar graag bij. Zoals we bij de nadelen al besproken hebben, is er weinig ondersteuning vanuit banken. Mocht je toch goede ondersteuning hebben gevonden, dan kan hier veel voordeel uit worden gehaald.

Hulp of duidelijk advies nodig?

Vind je de familiehypotheek een lastig onderwerp? Wij snappen je! Het zit ook relatief complex in elkaar. Wil je hierin het juiste advies en/of de juiste hulp krijgen? Dan is De Keizer makelaarsgroep dé partij die je nodig hebt. Wij helpen en adviseren over hypotheken, verzekeringen en onderwerpen die hierop aansluiten. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met De Keizer makelaarsgroep en we helpen je graag verder.

Deel met je vrienden

Gerelateerde blog posts

24-06-2024

Besparen door je hypotheekrente te verlagen, het kan!

Lees meer
24-06-2024

Appartementen LindeOord Houten in aanbouw

Lees meer
24-06-2024

Hypotheek voor Startende Ondernemers

Lees meer
24-06-2024

WOZ, Verkoop of Taxatiewaarde? Wat is het verschil?

Lees meer

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Bel ons!
Houten 030 637 55 66
Maarssen 0346 712 008
Nieuwegein 030 603 13 00
Utrecht 030 275 90 40
Vianen 0347 751 170
Vianen – GeldXpert 030 600 82 33
Vleuten | De Meern | Leidsche Rijn 030 677 47 00

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Houten 0613352703
Maarssen 0622346429
Nieuwegein 0613482617
Utrecht 0622868449
Vianen 0657035078
Vleuten | De Meern | Leidsche Rijn 0639373300