Alles over de verkoop van je woning

Gezinsuitbreiding? Op zoek naar een huis met een tuin? Zijn de kinderen uit huis, en wil je kleiner gaan wonen? Wat de reden voor de verkoop van je woning ook is, bij De Keizer makelaarsgroep ben je aan het juiste adres. Of het nu gaat om een appartement, eengezinswoning, benedenwoning met tuin, nieuwbouwwoning, herenhuis of grachtenpand, we begeleiden het verkoopproces volledig, gebruiken onze jarenlange ervaring om het huis zo goed mogelijk te presenteren en nemen de verkoop van de woning zorgeloos uit handen.    Huis, woning of appartement verkopen

Wat komt er allemaal kijken bij de verkoop van mijn huis?

Het verkopen van een huis, woning of appartement is een flinke klus. Ondanks de gunstige omstandigheden op de huizenmarkt zijn er een hoop stappen die moeten worden doorlopen om je huis te verkopen. Denk aan de waarde vaststellen, foto’s en plattegronden maken, op Funda plaatsen, bezichtigen, onderhandelen, koopakte maken etc. Een heel traject dus waar professionele begeleiding goed van pas komt.

Welke prijs huis verkopen?

Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen? Ja dat mag, je bent zelf eigenaar van de woning en je mag vragen wat je wilt. Maar vraag je te veel, dan zal niemand je huis willen kopen. Een zorgvuldige waardebepaling van je woning helpt je bij het vaststellen van de juiste vraagprijs.

TIP: Een waardebepaling is de eerste stap bij de verkoop van je woning. Maak daarom gebruik van onze gratis waardebepaling. Het verplicht je tot niets, maar maakt je wel veel wijzer.

Wat is mijn huis waard?

Zelf je huis verkopen zonder makelaar?

Bij de verkoop van je huis kun je gebruik maken van een verkoopmakelaar, maar je kan ook zelf je huis verkopen. Het grote nadeel daarvan is dat je je woning niet op populaire sites zoals Funda en Jaap kunt plaatsen en je woning dus niet bij het grote publiek onder de aandacht brengt. Je huis verkopen zonder makelaar lijkt geld te besparen, maar is niet verstandig. Met professionele ondersteuning wordt ook voorkomen dat er fouten worden gemaakt. De verantwoordelijkheid voor gemaakte fouten tijdens de verkoop liggen grotendeels bij de verkoper zelf. De verkoop van een woning vergt bovendien veel tijd, denk aan onder andere foto’s maken, teksten schrijven, bezichtigingen , onderhandelingen en de koopakte maken. We merken dat veel huizenverkopers deze tijd vaak niet hebben. Ook is de presentatie van je woning erg belangrijk. Zelf gemaakte foto’s ogen vaak erg amateuristisch. Daarnaast mis je de begeleiding en deskundigheid van een ervaren makelaar. Weet jij wat er allemaal in de koopovereenkomst moet komen te staan? Waarschijnlijk niet.

Wat kost de verkoop van mijn huis nu eigenlijk?

Wat kost het om je huis te verkopen? Wie betaalt de notaris? Wie kiest de notaris? Wat kost de makelaar? En met welke kosten krijg je te maken bij de verkoop van een huis, appartement of woning? Kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.)? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die wij dagelijks krijgen en waar we hieronder antwoord op gaan geven.

Makelaarskosten of courtage en overige kosten

De courtage ofwel makelaarskosten zijn kosten die je betaalt aan de makelaar voor de verkoop van je woning. De courtage van een verkoopmakelaar loopt sterk uiteen, afhankelijk van de plaats en de woningmarkt. Soms is de courtage onderhandelbaar. Verder zijn er wellicht nog wat kleine kostenposten, zoals notariële kosten doorhaling hypotheek, inschrijving kadaster, achterstand servicekosten en de verplichte aanvraag van een energielabel.

Wat kost het om je huis te verkopen via De Keizer makelaarsgroep

Onze courtage is afhankelijk van meerdere factoren zoals de marktwaarde van de woning, de te verwachten verkooptijd, de locatie en eventuele verkoop belemmerende omstandigheden. Wij hanteren dus geen vaste courtagetarieven. Wil je weten wat wij rekenen voor de verkoop van jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend verkoop adviesgesprek.

Gratis adviesgesprek

Stappenplan huis verkopen

In de volgende stappen naar een succesvolle verkoop:

- Waardebepaling
- Interieuradvies door professionele styliste
- Maken van professionele foto's, 2d en 3d plattegronden en NEN2580 meetrapport
- Vervaardigen verkoopbrochure
- Vervaardigen etalagepresentatie
- Opnemen professionele woningvideo
- Aanmelden woning in NVM uitwisselingsdatabase
- Aanmelden woning op diverse populaire externe woningwebsites zoals Funda en Huislijn
- Aanmelden woning op dekeizer.nl
- Plaatsen van de woning op onze populaire Facebookpagina met meer dan 20.000 volgers
- Inplannen en begeleiden bezichtigingen en/of organiseren Open Huis
- Onderhandelen
- Opmaken koopakte
- Toelichting inhoud koopakte en akte van levering
- Controleren akte van levering en nota van afrekening
- Begeleiden notarieel transport (eigendomsoverdracht)

Het standaard uitgebreide presentatiepakket bevat:

- Interieur- en exterieurfoto's
- 360 graden foto's
- Video
- 2d en 3d plattegronden
- Meetrapport
- Brochure (hard copy en digitaal) 

Optioneel kun je ook kiezen voor uitbreiding van het standaard presentatiepakket met:

- Hoogtefotografie
- Dronevideo
- Styleswitcher (virtuele intekenen van lege ruimten)
- Matterport (virtuele tour)
- Online campagne op Facebook en Instagram


Waarom mijn huis verkopen via De Keizer makelaarsgroep?

Onze makelaars hebben uitgebreide kennis van de lokale huizenmarkt, beschikken over een groot netwerk, hebben gevoel voor het adviseren van de juiste vraagprijs, zijn uitermate goed in onderhandelen en nemen uitgebreid de tijd voor bezichtigingen. En natuurlijk wil je dat de verkoop juridisch volledig is “dichtgetimmerd”. Onze makelaars zijn als geen ander op de hoogte van de inhoudelijke bepalingen in de koopovereenkomst en de akte van levering.

Waarom huis verkopen via De Keizer makelaarsgroep? 

Huis snel verkopen tips!

Het volgende doen wij om jouw huis, woning of appartement zo snel en goed mogelijk te verkopen:  

Wij zorgen voor een strakke presentatie

Wij zorgen voor een professionele en complete presentatie van je huis, met een goede commerciële aanbiedingstekst, mooie foto’s en benoemen alle USP’s. Ben je niet tevreden over de inrichting? Onze professionele interieurstyliste heeft oog voor detail. Een video van het huis zit in het standaard opstartpakket en geeft net dat beetje extra. Wij adviseren ook altijd één of meerdere optionele mediaproducten te bestellen om je woning te onderscheiden van de rest. Hierdoor komt je woning hoger te staan in de zoekresultaten op Funda.

Wij hanteren een scherpe vraagprijs

Een scherpe vraagprijs zorgt voor meer geïnteresseerden. Zo vergoot je de kans op een snelle overeenstemming en een kort onderhandelingstraject. Bekijk vergelijkbare woningen in de buurt, en ga met je eigen huis iets onder de vraagprijs zitten. Een te hoge vraagprijs vaststellen is een veel gemaakte fout. Je hebt de meeste kans je woning te verkopen als deze net online staat. Als dit niet lukt omdat de prijs te hoog is neemt het aantal dagen op de markt toe en dat heeft altijd een negatief effect. Daarna de prijs verlagen is een teken van wanhoop en dat verzwakt je onderhandelingspositie.

Wij organiseren ook een Open Huis

Tijdens een Open Huis kunnen de belangstellenden elkaar zien en bij een hoge opkomst kan dit de druk vergoten om snel een bod neer te leggen.

Wij zijn dé social media makelaar  

Je wilt dat je woning zoveel mogelijk wordt gezien. Het plaatsen van je huis op Funda, met maandelijks 4 miljoen bezoekers, is essentieel om snel te kunnen verkopen. Dit zit standaard in ons opstartpakket. Maar ook social media laten wij niet onbenut. Onze Facebookpagina is veruit de grootste van Midden-Nederland.   

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij het verkopen van mijn huis of woning? 

Er zijn nog veel meer aspecten waar je rekening mee dient te houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de notaris, kosten koper en welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? En wat is nou eigenlijk het beste moment om je woning te verkopen? En hoe zit het dan met overwaarde en restschuld?

Wat komt er kijken bij het verkopen van je huis?Wat is de rol van de notaris bij de verkoop van een woning? 

De notaris zorgt voor de eigendomsoverdracht van de woning. Hij checkt de identiteit van de koper en verkoper, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. De notaris bewaakt de financiële kant van de overdracht, zoals de betaling van de koopsom en de inschrijving van de hypotheek.

Wie kiest de notaris en wie betaalt de notariskosten?

Bij de verkoop van een huis onder kosten koper, kiest de koper van de woning de notaris. De koper betaalt immers de notariskosten voor de overdracht. Als jouw situatie wat complexer is, dan kun je ervoor kiezen om als verkoper de notaris te kiezen en de kosten voor de overdracht te betalen. Je kunt dan voor de overdracht al veel dingen regelen, wat handig kan zijn in bepaalde situaties. Denk hierbij aan een overlijden, of als de woning bijvoorbeeld onderdeel is van een erfenis.

Transportakte en overdracht van de woning

De koper van de woning zal voor de overdracht van een bestaande woning nog een laatste keer de woning inspecteren om te zien of de woning volgens afspraak wordt geleverd. Vervolgens ga je naar de notaris voor het tekenen van de transportakte of leveringsakte. Na het tekenen en het overhandigen van de sleutels is de overdracht een feit en ben je officieel eigenaar.

Verkoop woning kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.)

Als je de woning gaat verkopen heb je de keuze uit vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.). Bij de verkoop van je woning vrij op naam betaalt de verkoper de bijkomende kosten, bij verkoop op basis van kosten koper betaalt de koper van de woning de bijkomende kosten.

Huis verkopen welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Mocht er bij de verkoop van je woning een restschuld ontstaan en sluit je een lening af voor de financiering van deze restschuld, dan kun je de rente over deze lening voor 10 jaar aftrekken. Het overgrote deel van de kosten die je maakt om je woning te verkopen zijn fiscaal niet aftrekbaar. Niet aftrekbare kosten zijn de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de transportakte en de transportakte inschrijven bij het Kadaster.

Huis nu verkopen of nog wachten?

Het is weer volop in het nieuws, de sterke ontwikkeling van de huizenmarkt. In de grote steden stegen de huizenprijzen hard, en zitten weer op of over het prijsniveau van voor de crisis. Klinkt als een mooi moment om je huis te verkopen, of kun je beter wachten? Het antwoord op deze vraag is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wil je weten wat in jouw situatie het beste is? Vraag een vrijblijvend verkoop adviesgesprek aan.

Gratis adviesgesprek

Huis verkopen met een koopcontract ,koopovereenkomst of koopakte? 

Het contract dat je sluit voor de koop van je woning wordt ook wel een voorlopig koopcontract, koopovereenkomst of koopakte genoemd. De koopakte is het document waarin de koper van het huis en jij de afspraken omtrent het kopen van de woning hebben vastgelegd. De koper heeft drie werkdagen wettelijke bedenktijd. In de bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Na deze bedenktijd zijn er vaak ook nog ontbindende voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering en de bouwkundige keuring. Het koopcontract is alleen op basis van ontbindende voorwaarden voorlopig. Na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden is de koopakte voor beide partijen bindend.  

Huis verkopen onder voorbehoud?

Een huis verkopen onder voorbehoud, is de verkoop van je woning in afwachting van het verlopen van de ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld de financiering en de bouwkundige keuring. Bij de verkoop van je huis kan de koper namelijk vragen om een voorbehoud van financiering. Dat is een ontbindende voorwaarde waarbij de koper de overeenkomst kan ontbinden indien hij binnen een bepaalde periode van een aantal weken (meestal vier tot zes weken) na ondertekening geen financiering of hypotheek voor de woning kan krijgen.

Huis verkopen, wat gebeurt er met de hypotheek?

Als je een huis wilt verkopen waar een hypotheek op rust, dan ben je bij verkoop van je woning verplicht om de hypotheek volledig af te lossen. De notaris zorgt bij de notariële levering hiervoor.

Wanneer huis verkopen zonder boete?

Bij de verkoop van een woning rekenen de meeste hypotheekverstrekkers geen boete. Enkele hypotheekverstrekkers rekenen wel een boeterente, dus check altijd even bij de desbetreffende geldverstrekker.

Huis verkopen met verlies of overwaarde?

Idealiter brengt de verkoop voldoende geld op om de hypotheekschuld helemaal af te lossen. Of dit lukt hangt af van de verkoopprijs van de woning en de hoogte van de hypotheekschuld.

Gratis financieel adviesgesprekRestschuld ofwel verlies

Wanneer de verkoopprijs van je woning lager is dan de hypotheek, heb je te maken met een restschuld. Deze restschuld kun je afbetalen met eigen middelen, maar er zijn ook mogelijkheden om je restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Deze kosten zijn dan weer aftrekbaar van de belasting. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, dan kan de restschuld onder strikte regels worden kwijtgescholden. Onze financiële adviseurs van GeldXpert kunnen je hierin adviseren.

Gratis financieel adviesgesprek

Overwaarde

Er is sprake van overwaarde wanneer de woning meer waard is dan de hypotheek die je hebt afgesloten. Als je recht wilt blijven houden op hypotheekrenteaftrek, dan ben je door de bijleenregeling verplicht om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Doe je dit niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek meer over het deel van de overwaarde.

Hoe je huis verkopen en tegelijk een nieuwe kopen?

Ga je eerst op zoek naar een nieuw huis of wacht je tot je huidige huis is verkocht? De eerste stap is het maken van een afspraak met een financieel adviseur van GeldXpert, deze kan je vertellen over de mogelijkheden. Als je weet wat je aan hypotheek kunt krijgen kun je zeer gericht gaan zoeken. Check ook of je de verplichting hebt om je huidige huis te verkopen, voordat je een nieuwe woning koopt. Ook is het belangrijk om te weten of je huidige huis snel zal worden verkocht en of er een restschuld of een overwaarde zit in je huidige woning.

Huis verkopen met inboedel?

Vaak is de woning nog bewoond en ingericht als deze wordt verkocht. Als de woning is ingericht, krijgen kopers een idee van de mogelijkheden en een goed gevoel bij de sfeer van het huis. De manier van inrichten kan er zelfs voor zorgen dat potentiële kopers sneller enthousiaster worden. De inboedel ofwel roerende zaken, zoals de bank, vloer, raamdecoratie of eettafel, horen niet standaard bij de verkoop van een woning. De makelaar geeft de verkoper van de woning een lijst met roerende zaken die ingevuld moet worden. Op deze lijst kan de verkoper aangeven welke zaken kunnen worden overgenomen.

Mijn huis is verkocht, wat nu?

Gefeliciteerd! Met de huidige woningmarkt is de verkoop van je woning waarschijnlijk sneller gegaan dan je had verwacht. Nu je huis verkocht is, kun je gaan verhuizen naar je nieuwe woning!

Huis verkocht