Handige tips voor het afsluiten van de juiste hypotheek via GeldXpert | De meest gestelde vragen over hypotheken

GeldXpert Hypotheken en verzekeringen

Je wilt een huis kopen of je huidige woning verbouwen, maar wat kan je lenen? Je hoort en leest van alles over strengere regels maar wat is er mogelijk in jouw situatie? Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur van GeldXpert.

Waarom advies van GeldXpert? 

Doordat we onafhankelijk zijn kunnen we alle banken en andere geldverstrekkers met elkaar vergelijken. We vergelijken op het gebied van prijs maar ook de voorwaarden zijn belangrijk: hoe lang is de offerte geldig en daalt de hypotheekrente als ik aflossingen doe?

Een adviseur die in dienst is van een bank zal alleen de eigen producten adviseren terwijl wij gewoon samen met jou de beste oplossing kiezen. Wij zijn niet aan één of meerdere partijen gebonden en dus echt onafhankelijk. Daarbij merken we dat het vaak lang duurt voordat je bij een bankadviseur terecht kan. Vervelend, want je wilt graag snel een duidelijk antwoord op je vragen. Bij GeldXpert kan je vaak nog dezelfde dag terecht voor een afspraak. We hebben meerdere adviseurs in dienst en kunnen afspreken op alle vestigingen van De Keizer Makelaarsgroep in de regio Utrecht.

GeldXpert is specialist in nieuwbouwadvies 

De Keizer makelaarsgroep verzorgt in samenwerking met GeldXpert de verkoop van veel nieuwbouwprojecten in de regio. Wij hebben daardoor ruime ervaring in de bemiddeling van nieuwbouwhypotheken. We weten wat er bij de aankoop van een nieuwbouwwoning komt kijken en wijzen je graag op de mogelijkheden die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan het meefinancieren van meerwerk. Maar ook zaken als “dubbele maandlasten” en "bouwrente" zullen we met je bespreken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Natuurlijk komen ook andere financiële zaken aan bod tijdens de gesprekken. Hoe zit het bijvoorbeeld met een levensverzekering en wat als je arbeidsongeschikt zou worden? We adviseren je graag! We hanteren daarbij een all-in tarief dus je komt niet voor verrassingen te staan.

Kies voor GeldXpert:

Erkend hypothecair planner

(Prijs)vergelijk alle geldverstrekkers

Nieuwbouwadviseur

Scheidingsadvies

Snel op gesprek

Eerste gesprek is gratis

Alles onder één dak

All-in tarief

 

Gratis adviesgesprek aanvragen

Meest gestelde vragen over hypotheken

Welke soorten hypotheken zijn er? Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract? Waar krijg ik de laagste hypotheekrente en wat is hypotheekrenteaftrek eigenlijk? Kan ik een huis kopen met een studieschuld? Op deze en andere vragen krijg je antwoorden. Wij adviseren woningzoekenden om eerst samen met één van onze hypotheekadviseurs te bepalen welke hypotheek je kunt krijgen voordat je de woningmarkt op gaat. Onze adviseur berekent wat de maximaal te krijgen hypotheek is op basis van jouw/jullie verzamelinkomen en eventuele schulden. Wanneer je weet hoeveel je kunt lenen kun je - eventueel samen met één van onze aankoopmakelaars - gericht gaan zoeken naar een koophuis.

Welke soorten hypotheken zijn er?

Als je starter bent op de woningmarkt en je je eerste hypotheek afsluit, is het verplicht om de hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Dit kan je doen met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvormen voldoe je aan de aflossingseis en heb je recht op hypotheekrenteaftrek (een deel van de betaalde hypotheekrente ontvang je terug van de belastingdienst). Vanuit het verleden (afgesloten voor 1 januari 2013) bestaan er nog “oude” hypotheekvormen zoals de aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek en beleggingshypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je niet aflost, je betaalt alleen rente over het uitstaande hypotheekbedrag. Het maandbedrag, de rente, blijft gelijk zolang het rentepercentage vaststaat. Heb je een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013, dan is het mogelijk om onder voorwaarden een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten voor je nieuwe woning. 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je wel aflost. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing (de annuiteit), maar het aflossingsdeel en het rentedeel variëren gedurende de looptijd. In het begin betaal je meer rente dan aflossing, aan het eind betaal je juist weinig rente en meer aflossing. Gedurende de rentevaste periode betaal je een vast maandbedrag (de annuïteit). Zo weet je waar je aan toe bent. De looptijd bedraagt maximaal 30 jaar.

Wat is een lineaire hypotheek?

Ook bij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks rente en aflossing. De aflossing per maand is een vast bedrag en je betaalt rente over de resterende hypotheekschuld. In tegenstelling tot een annuïteitenhypotheek dalen de maandlasten bij een lineaire hypotheek, maar in het begin zijn de rmaandlasten relatief hoog.

Kan ik zelf een hypotheek afsluiten?

Ja dat kan, maar hiervoor heb je wel kennis van zaken nodig. Het aanvragen van een hypotheek is namelijk zeer specialistisch werk. Als je dit niet goed doet en de verkeerde keuzes maakt, kan het je heel veel geld kosten voor een lange periode. Laat je daarom altijd adviseren door één van onze onafhankelijke adviseurs, die zorgt namelijk voor de juiste beslissingen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel je kunt lenen is aan de ene kant afhankelijk van je inkomen en aan de andere kant van de marktwaarde van de woning. Factoren die positief en/of negatief van invloed zijn op het verzamelinkomen zijn o.a. het soort arbeidscontract, leningen, studieschuld, BKR-registratie en overwaarde.

In 2021 kun je nog maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van de waarde van het huis. De bijkomende kosten dien je met eigen geld te financieren. Dus stel dat de marktwaarde van een appartement, huis of woning € 400.000 is en de totale verwervingskosten zijn € 410.000, dan dien je € 10.000 aan eigen geld (eigen middelen) in te brengen.  

Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?

Zonder vast contract is het ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het type dienstverband is daarbij wel van belang, om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen is immers een inkomen nodig. Heb je een tijdelijk contract, dan zul je vrijwel altijd een intentieverklaring moeten kunnen overleggen.

Wat is een intentieverklaring?

Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je een intentieverklaring vragen aan je werkgever. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring waarmee de werkgever schriftelijk de intentie uitspreekt om je na afloop van het tijdelijke contract een vast contract aan te bieden. 

Hoe werkt een perspectiefverklaring?

Ben je een flexwerker met een nulurencontract, dan kun je om een perspectiefverklaring vragen bij het uitzendbureau waar je werkt. Zowel jij, als het uitzendbureau dienen wel aan een paar zaken te voldoen om in aanmerking te komen.

Hypotheek met een studieschuld bij DUO

Ook met een studieschuld bij DUO is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit invloed heeft op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Met een BKR registratie een hypotheek afsluiten?

De meeste uitstaande leningen en roodstanden staan geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Met een BKR-registratie kun je veelal een lager hypotheekbedrag lenen. Heb je een achterstandscodering bij het BKR, dan is het de eerste paar jaar heel moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Onze adviseurs kunnen je hier goed over informeren.

Kan ik een hypotheek krijgen met overwaarde?

Als de verkoopprijs van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek, dan heb je overwaarde. Je kunt ervoor kiezen om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning om zo je hypotheekbedrag te verlagen. Doe je dit niet, dan komt het deel van de overwaarde niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente vastzetten

Afhankelijk van de hypotheekverstrekker waar je de hypotheek afsluit, heb je de keuze om de hypotheekrente voor kortere of langere tijd vast te zetten. Je kunt de hypotheekrente voor 1 jaar vastzetten, maar ook voor 20 jaar. Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je een keuze maken. Let er wel op dat de hypotheekrente van invloed is op je maximaal te lenen bedrag.

Hypotheekrente vastzetten voor langere tijd?

Het voordeel van het vastzetten van je hypotheekrente voor langere termijn is dat je langer profiteert van een relatief lage rente en je hypotheeklasten voor langere tijd vaststaan.

Actuele hypotheekrente

Als je op zoek gaat naar de laagste hypotheekrente, vergelijk dan alle hypotheekvorm van alle aanbieders in combinatie met de beschikbare rentevastperiodes. Onze adviseurs van GeldXpert kunnen je hierbij helpen.

Wat is nationale hypotheek garantie?

Het kan zijn dat je persoonlijke situatie verandert en je de hypotheeklasten misschien niet meer kunt betalen. Vaak moet je dan je huis verkopen, waardoor er een restschuld kan ontstaan. Als je een hypotheek met NHG hebt afgesloten dan betalen zij onder voorwaarden de restschuld aan de hypotheekverstrekker. Niet iedereen komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG, zo is de NHG grens in 2021 € 325.000,-. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 344.500.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal af in combinatie met een hypotheek. Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af. In geval van overlijden keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit.

Hypotheek afsluiten

Na de gesprekken bij de hypotheekadviseur, ga je op zoek naar een passende woning. Als je deze eenmaal hebt gevonden, doe je een bod. Als jouw bod is geaccepteerd, is het tijd om de hypotheek rond te krijgen. De hypotheekadviseur zal de hypotheekaanvraag versturen en ervoor zorgen dat de hypotheekstukken op tijd bij de notaris liggen. 

Hypotheek oversluiten  

Het oversluiten kan heel aantrekkelijk zijn, zeker met de huidige lage rentes. Of dit ook voor jou aantrekkelijk is hangt af van de kosten (boete) die jouw hypotheekverstrekker hiervoor in rekening brengt en de bijkomende kosten, zoals: notariskosten, royementskosten, advies- en bemiddelingskosten en borgtochtprovisie. Lees hier meer over het oversluiten van je hypotheek.

Gratis adviesgesprek aanvragen