Te koop: Diefdijk, 4145 MJ Schoonrewoerd

Beschrijving

Lees meer
DIEFDIJK 21, SCHOONREWOERD

LANDSCHAPPELIJK GELEGEN BOUWKAVEL MET BIJZONDERE VERKOOP VOORWAARDEN!

Op een UNIEKE en lommerrijke locatie, direct aan de beroemde Diefdijk tussen Culemborg en Leerdam, ligt een bijzonder perceel agrarische grond, grenzend aan de dijk en het achterliggende natuurgebied / landerijen van Zuid Hollands Landschap.

Dit prachtige perceel grond van 8745 m², kan door de gemeente bestemd worden voor de bouw van slechts EEN (1) in de landschappelijk omgeving passende VRIJSTAANDE WONING met een bijgebouw.

Hierbij geldt als bijkomende eis dat in/bij het gebouwde, door de koper, daadwerkelijk een nevenactiviteit zal wordt uitgeoefend op het gebied van recreatie, en/of natuurbeleving.

Mogelijke opties hiervan zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
Bed & Breakfast; kleinschalige, extensieve (natuur-) camping of kampeerboerderij; een woning met bijgebouw met daarin een toeristische voorziening en/of een informatiepunt over de kwaliteit van het gebied of de regio; een kleinschalige theetuin aan huis; een imkerij; een mantelzorgwoning voor, 1 maximaal 2 gezinnen op 1 woonadres ( 1 voordeur); fietsverhuur vanuit huis; wonen in combinatie met activiteiten omtrent natuur-educatie; “verbindingen” met de Diefdijk en haar historie, etc.
(let op: dit is niet uitputtend; u wordt zelfs van harte uitgenodigd hier zelf andere alternatieven op in te brengen, of op aan te vullen!)

Kortom het (particuliere) wonen aldaar zal vergezeld moeten gaan van een combinatie met functioneel recreatief en/of toeristisch nevengebruik (dit hoeft overigens geen hoofdbron van kostwinning te zijn). Uitsluitend “wonen” is op deze locatie zeker niet de intentie!
Algemeen:
De beoogde woning mag een inhoud hebben van maximaal 800 m³. Dit kan een passend boerderij model met een rieten kap zijn, maar het mag ook modern en strak vormgegeven worden, met eventueel een kleiner bijgebouw. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn niet hard vastgelegd. Kandidaten worden door de gemeente Leerdam juist van harte uitgenodigd met frisse ideeën en suggesties qua architectuur en gebruik te komen, welke passen in deze bijzondere, historische leefomgeving. Van belang is dat het een toegevoegde waarde dient te geven aan de sterk toenemende toeristische belangstelling en activiteiten rondom de Diefdijk en haar forten.

Omgevings-info:
De Diefdijk is een binnendijk. In 1277 aangelegd als “zijkade”. In de 18e eeuw ging hij deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. De dijk vormde ook een onderdeel van de 19e -eeuwse Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hij doet nog steeds dienst als volwaardige (tweede) waterkering die de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt bij mogelijke, extreme wateroverlast uit de Betuwe. Het is een van de belangrijkste en bekendste binnendijken in Nederland, en vormt al sinds ca. 1820 de grens tussen Holland en Gelderland.

De laatste jaren is de Diefdijk door Provincies en Rijksoverheid in belangrijke mate gerestaureerd. Ook de belangrijkste forten zijn inmiddels, of worden momenteel gerestaureerd en krijgen een nieuwe, brede toeristische- / recreatieve functies. Denk eens aan Fort Werk aan het Spoel, Geo Fort, en Fort Everdingen dat binnenkort aangepakt en geopend wordt. Het gebied rondom de Diefdijk is dus volop in beweging met talloze nieuwe activiteiten! En, niet onbelangrijk, deze ontwikkeling gaat verder. Er loopt bijvoorbeeld ook een aanvraag om het gebied Nieuw Hollandse Waterlinie in 2019 aan te wijzen als Unesco Werelderfgoed!

Dit alles biedt een uitgelezen en unieke nieuwe kans voor hobbyist of ondernemer om op deze bijzondere plek in de Nieuw Hollandse Waterlinie en omringd door een waardevol Natura 2000 gebied ‘ iets toe te voegen’!

Meer info over het gebied vindt u op: www.hollandsewaterlinie.nl

Perceels-info:
Het perceel heeft een oppervlakte van 8745 m2, met een eigen op- en afrit vanaf de Diefdijk, alsmede een verhard gedeelte (zijnde het parkeerterrein van het voormalige Stonehege).

Verkoop vindt plaats in de huidige staat, onder voorbehoud van gunning namens verkoper ; en toestemming van de gemeente Leerdam omtrent het beoogde gebruik. Uiteraard zal koper een reguliere omgevingsvergunning dienen aan te vragen.

Aanvaarding: In overleg.

Kenmerken

Lees meer
Overdracht
Referentienummer 17443/3845566
Prijs Publieke veiling
Aanvaarding In overleg
Aangeboden sinds Donderdag 9 november 2017
Laatste wijziging Donderdag 4 oktober 2018
Bouw
Type object Bouwgrond
Soort bouw Bestaande bouw
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 8.745 m²
Locatie
Ligging Aan rustige weg
Vrij uitzicht
Open ligging
Buiten bebouwde kom
Platteland
Kom langs - of - Maak een afspraak