7 praktische onderhoudstips voor je huis

Een eigen huis is een plek om te wonen, thuis te komen en je thuis te voelen, maar het brengt ook wat verplichtingen met zich mee. Elke maand hypotheek en vaak ook een stukje aflossing betalen en het huis moet ook onderhouden worden. Enerzijds om de waarde in stand te houden, anderzijds om hele grote uitgaves door slecht onderhoud te voorkomen. Daarom lijkt het ons nuttig wat praktische tips op een rij te zetten!

7 praktische onderhoudstips voor je huis

 

Tip 1: Houd de datum van onderhoudswerkzaamheden bij

Als wij een verkoper vragen wanneer er voor het laatst is geschilderd, dan horen we bijvoorbeeld ca. 3 jaar geleden en als dan de factuur boven tafel komt is het al 5 jaar. Het is zaak dit goed te registreren. Maak een nieuw Excel document aan en noteer daarin welke werkzaamheden zijn uitgevoerd. Zet 2x per jaar een reminder in je agenda zodat je hier even voor gaat zitten. Handig: in een aanvullend tabblad kun je ook verfkleuren noteren of winkels waar je zaken hebt gekocht, dan hoef je niet stapels met bonnen door.

Tip 2: Stel je draai-/kiepramen

Heb je draai-/kiepramen? Zorg dan dat er elk jaar of in ieder geval elke 2 jaar een rondje stellen wordt gedaan. Door het stellen van de kozijnen, blijven de sloten soepel functioneren en slijten ze nauwelijks. Gaat een kozijn moeizaam dicht, dan forceer je meer en meer het sluitwerk en daarmee gaat het kapot. Ook verstandig is het om bij deze kozijnen altijd vanaf bijvoorbeeld de kiepstand eerst de hendel in de sluitstand te plaatsen en daarna pas in de open stand en vice cersa. Door het kozijn eerst in de 0-stand (sluitstand) te zetten voorkom je dat het kozijn eventueel uit de vergrendeling schiet

Tip 3: Onderhoud je kitwerk

KIT, heel handig maar ook onderhoudspunt met hoofdletters. Sanitairkit en acrylaatkit, we komen het veel tegen in huis. Belangrijk om te weten is dat deze kit na een jaar of 6-7 is uitgedroogd en haarscheurtjes gaat vertonen. Gevolg de kit sluit niet meer goed aan en vocht kan er langs. Voor de badkamer is dat vaak zichtbaar doordat er ter hoogte van de voegen zwarte plekjes (schimmel) ontstaan, het moment om de kit aan te pakken. De rand van de douchebak maar ook net zo belangrijk, de plek achter de rozetten van de kraan! Juist dit laatste wordt vaak vergeten en dat leidt tot holklinkende tegels en uiteindelijk kan het leiden tot vochtdoorslag of zelfs lekkage. Acrylaatkit, gebruikt om de ruimte tussen hout en glas van kozijnen te dichten, vereist hetzelfde onderhoud, ook elke 6-7 jaar. Zo niet, dan loopt er vocht in het kozijn met als gevolg houtrot en ook zelfs kans op condensvorming in het glas.

Tip 4: Onderhoud je kozijnen.

Bij kunststof kozijnen is het belangrijk de rubbers in te smeren en ze daarmee soepel te houden. Tevens kun je de kozijnen insmeren met autowas om te zorgen dat het vuil niet aanhangt. Heb je houten kozijnen? Het is zaak het schilderwerk goed te onderhouden. Als je te lang wacht trekt regenwater in het hout en kan er houtrot ontstaan. Onderhoud ook de rest van het (buiten)schilderwerk.

Tip 5: Check je installaties

Heb je nog een ouderwets CV-ketel? Deze heeft regelmatig onderhoud nodig. Een slecht onderhouden cv-ketel kan koolmonoxide uitstoten. Om die reden is het raadzaam een koolmonoxidemeter op te hangen.

Tip 6: Controleer op eventuele scheurvorming in de wanden

Met name bij oudere woningen kan er scheurvorming in het stucwerk of het metselwerk optreden. Dat is niet wenselijk in verband met vochtinslag. Ook kan het gevoel van veiligheid afnemen. Scheuren in de binnenwanden aan het stucwerk zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Wel moet eerst de oorzaak achterhaald worden voordat herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. De scheur komt anders namelijk net zo makkelijk weer terug. Als er scheurvorming aan de buitenwanden in het metselwerk optreed is het raadzaam een expert in te schakelen. Dit kan namelijk duiden op problemen met bijvoorbeeld de fundering.

Tip 7: Ventileer voldoende

Om schimmelvorming te voorkomen is het belangrijk je woning goed te ventileren. Ook voor je gezondheid is dit van belang. Open in ieder geval te allen tijde de ventilatieroosters. Daarnaast is het zaak regelmatig de ramen te openen voor extra aanvoer van frisse lucht.

 

Kom langs - of - Maak een afspraak