Uit de praktijk: door onze makelaar Erik Moen RMT

De woningmarkt is “zeer goed”, bijna alle woningen die in verkoop komen worden snel verkocht. Voor een makelaarskantoor is het dus zaak om de portefeuille op peil te houden. Hoe doe je dat en hoe hou je als makelaar vast aan de wens eerlijke en goede adviezen te geven?

 

 

Zelfs in een markt die zo goed is als nu kan een woning een te hoge vraagprijs hebben. Sterker nog, wanneer een woning een goede prijs heeft, wordt het verkoopresultaat alleen maar beter. We hebben kort geleden een transactie afgerond wat daarvan een goed voorbeeld is.

In 2006 kreeg ons kantoor een prachtige woning in verkoop. Een woning met een heel sterk concept qua stijl. De mensen die de woning kochten vielen daar als een blok voor en ze hebben in de 13 jaar dat ze er woonden dat sterke concept nog aangescherpt en zo mogelijk nog aansprekender gemaakt.

In 2018 hadden de eigenaren de wens om te verkopen, een ander avontuur lonkte. Ze hebben voor de selectie van een makelaar drie kantoren uitgenodigd voor een kennismaking. We hebben een heel leuk prettig gesprek gehad en ons weer verbaasd over hoe mooi de woning was. Nadat we een uitgebreide analyse gemaakt hebben en zeker waren van onze zaak ten aanzien van het advies voor de vraagprijs en de verkoopprijs hebben we in een vervolg gesprek ons plan voor de verkoop met de eigenaren doorgenomen.

Helaas werden we een goede tweede, de andere makelaar (niet uit Nieuwegein) heeft een hogere vraagprijs voorgesteld. Dat klonk toch wel heel aantrekkelijk voor de eigenaren. Onze frustratie was best groot: zo’n mooie woning hebben we graag in verkoop én we hebben echt ons best gedaan een afgewogen advies te geven met de beste verkoopkansen. Bijna ervaren we het als afwijzing van onze expertise. Bijna, want je moet natuurlijk altijd proberen het niet als een persoonlijke afwijzing te ervaren. 

Toch bleef het knagen en we hebben zoals altijd het verloop van de verkoop gevolgd. We waren toch niet gek? We kennen de markt in ons werkgebied op ons duimpje en we wisten zeker dat we goed zaten met ons advies. Na enige tijd zagen we dat er een prijsverlaging doorgevoerd werd. Blijkbaar had de extra hoge vraagprijs niet het gewenste effect. Na nog weer een tijdje werden we gebeld door de eigenaren voor een gesprek: de verkoop liep niet, er waren geen bezichtigingen, of wij de verkoop wilde overnemen?

Maar natuurlijk! We hebben een scherp verkoopplan gemaakt, gebaseerd op de vraagprijs die op dat moment in onze ogen mogelijk was. Vanwege de gestegen markt lag deze vraagprijs nog wat hoger dan ons eerste advies. Ons verkoopplan bevatte, naast natuurlijk ons standaard uitgebreide opstartpakket, een uitgekiende campagne op social media. Vrij snel waren we in gesprek met meerdere kopers en is er een hele goede transactie ontstaan met twee tevreden partijen. We zijn blij dat we achter ons advies zijn blijven staan, dit heeft uiteindelijk geleidt tot de verkoop van een prachtige woning voor een hele reële prijs waar de eigenaren zeer tevreden mee zijn.

Moraal van het verhaal: het kiezen voor de makelaar met de hoogste vraagprijs leidt niet altijd tot de beste resultaten.

Kom langs - of - Maak een afspraak