Je huis verkopen in tijden van corona?

Je speelt al een tijdje met de gedachten om je huis te verkopen, maar is dit wel het juiste moment? Dat hangt natuurlijk volledig af van je persoonlijke situatie, maar algemeen gezegd kunnen we wel een bepaald verwachtingspatroon uitspreken, gebaseerd op de feiten.

Huis verkopen corona

Krapte op de woningmarkt zorgt voor stabiele prijzen

In de periode van 16 maart tot 15 april is de gemiddelde prijs van een huis vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Er staan momenteel circa 30.000 huizen te koop. Daarmee kan een koper kiezen uit 2,8 huizen. Dat is bijzonder laag. Ter vergelijking: in de kredietcrisis was dit NVM krapte-indicator 7,5. Er is dus nog steeds een enorm tekort aan woningen, dit houdt de prijzen (voorlopig) stabiel. Mochten de prijzen op termijn toch gaan dalen, dan kun je dit voor zijn door nu je huis te verkopen.

Niet meer wachten op prijsstijging

Door die krapte en grote vraag is er vooralsnog niets te merken van een teruggang in bezichtigingen en biedingen. Het lijkt er wel op dat er een groep doorstromers is die nu eerder in actie komt dan ze anders zouden hebben gedaan, zegt Frank Verveer, algemeen directeur De Keizer makelaarsgroep en voorzitter NVM Utrecht. "In het verleden dacht iedereen ‘ik wacht zo lang mogelijk en pak nog een stukje prijsstijging mee'. Veel mensen zijn nu ineens wakker geworden en gaan verkopen." Hij ziet daardoor een groei in het aanbod. En die mensen zouden wel eens gelijk kunnen hebben. "Ik verwacht niet dat de prijsstijging doorzet in dezelfde trend als voor 1 maart”, aldus Verveer. Het heeft dus geen zin om nog langer te wachten op een prijsstijging.

Hypotheekrente nog steeds historisch laag

De hypotheekrentes schommelen op het moment van schrijven nog steeds rond de 1%. Veel mensen profiteren hiervan. Het was de afgelopen periode topdrukte bij de hypotheekbemiddelaars. Dus als je verhuisplannen hebt, dan is dit een goed moment om je plannen te verzilveren.

Persoonlijk advies

Zoals gezegd hangt het advies af van jouw persoonlijke situatie en je wensen. Wil je geadviseerd worden door één van onze ervaren makelaars? Plan dan vandaag nog een vrijblijvend verkoopadviesgesprek in. Uiteraard kunnen deze gesprekken ook digitaal plaatsvinden. Houd er echter rekening mee dat we voor het bepalen van de waarde, de woning in het echt gezien moeten hebben. Wij hebben onze werkwijze hierop aangepast en vanzelfsprekend houden wij ons hierbij aan de richtlijnen van het RIVM.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Kom langs - of - Maak een afspraak