8 redenen waarom je geen verkoopmakelaar nodig hebt

Je kunt je huis ook prima zelf verkopen. Zeker nu er veel vraag is en weinig aanbod. We geven je 8 redenen waarom je niet perse een verkoopmakelaar nodig hebt.


1. Je bespaart geld

Een makelaar rekent doorgaans een tarief tussen de 0,7 en 1,5% van de transactieprijs. Dat komt al snel neer op enkele duizenden euro’s. Je kunt dus veel geld besparen door zelf je huis te verkopen.

2. Je kunt zelf foto’s maken

Met een iPhone een andere goede smartphone kun je tegenwoordig prachtige foto’s maken. Voor een paar tientjes tot enkele honderden euro’s heb je zelfs een groothoeklens die je op je smartphone kunt klikken. Zo haal je net wat meer uit je foto’s!

3. Je kunt zelf een website maken

Voor een paar honderd euro heb je al een simpele maar mooie website waar je je huis op kunt presenteren. Je kiest je eigen stijl en lay-out waardoor je niet vast zit aan standaard presentaties van Funda en de website van de makelaar.

4. Je kunt je huis zelf op social media zetten

Als je zelf al op Facebook of Instagram zit dan kun je met enkele muisklikken je huis online zetten. Easy does it!

5. Je kunt zelf een verkoopbord maken en in de tuin zetten

Je hebt vast nog wel wat hout en een paar spijkers liggen. Het hoeft niet al te veel moeite te kosten om je eigen bord te maken. En de presentatie? Die maak je gewoon in WORD.

6. Je doet zelf de bezichtigingen en staat in direct contact met de geïnteresseerden

Doordat je zelf de afspraken maakt voor een bezichtiging, kun je dit doen op een moment dat het jou het beste uitkomt. En aangezien je na alle bezichtigingen iedereen persoonlijk hebt besproken, kun je je voorkeur laten meewegen in je beslissing aan wie je de woning gaat gunnen.

7. Je bepaalt zelf de vraagprijs

Doordat je alles zelf in de hand hebt kun je ook zelf de vraagprijs bepalen. Je kijkt gewoon voor welke prijs de laatste woning uit de straat is verkocht en telt daar tienduizenden euro’s bij op. Kassa!

8. Je maakt zelf de koopovereenkomst dus kan je zelf de inhoud bepalen

Wat die makelaar kan, dat kan jij toch zeker zelf ook wel? Je kunt gemakkelijk een model koopovereenkomst van de NVM downloaden en invullen. Even kijken welke artikelen je erin wilt hebben, ondertekenen en klaar is Kees!


Is dit nou wel zo'n goed idee?

Zo met deze tips heb je toch even die extra makelaarskosten bespaart! Alleen, is dit nou wel zo verstandig? Toen je dit huis kocht heb je een grote investering gedaan en waarschijnlijk een flinke som geld moeten lenen. Je wilt toch niet dat je huis voor een te lage prijs verkocht wordt of dat je een gerechtelijke claim van de koper aan je broek krijgt? Laten we bovenstaande redenen nog eens doornemen, maar nu vertellen we je waarom het misschien toch niet zo’n goed idee is om je huis zelf te verkopen.


1. Je bespaart geld

Nee, je dènkt dat je geld bespaart. In werkelijkheid is de kans groot dat je geld verliest omdat je je huis voor een minder hoog bedrag weet te verkopen. Simpelweg, omdat je te emotioneel betrokken bent, je de expertise, tools en de middelen niet hebt die een makelaar wel heeft. 

2. Je kunt zelf foto’s maken

Ja dat kun je doen, maar zelfs met een groothoeklens ga je de kwaliteit van de foto’s die gemaakt worden door onze gespecialiseerde woningfotograaf niet evenaren. Een smartphone heeft een veel kleinere sensor dan een professionele spiegelreflex- of systeemcamera, waardoor er minder licht op valt. Zeker binnenshuis zullen je foto’s onderbelicht zijn. Het is niet voor niets dat onze woningfotograaf professionele apparatuur heeft met speciale lichtsterke groothoeklenzen. Daarbij is onze woningfotograaf hier ook voor opgeleid en heeft hij jarenlange ervaring in het fotograferen van woningen en weet dus hoe je woning het beste getoond kan worden.

3. Je kunt zelf een website maken

Dat is mogelijk, alleen dan ben je er nog niet. Want hoe gaan mensen jouw website vinden? Een website die net nieuw is zal niet bovenaan de zoekresultaten op Google verschijnen. Dus of je moet gaan investeren in zoekmachineoptimalisatie of je moet betaalde campagnes gaan draaien via Google ads. Weet jij hoe dat moet? Nee? Dan heb je een marketingbureau nodig. Tja, dan kom je kostentechnisch wel op een punt dat je net zo goed een makelaar kunt inhuren. Onze website heeft een uitstekende vindbaarheid en door de uitgebreide wijze van presenteren krijgt jouw huis ook op Funda de hoogste ranking.

4. Je kunt je huis zelf op social media zetten

Dat kan, alleen hoeveel mensen ga je bereiken? Met wat vrienden en familie heb je het wel gehad. En als die jouw huis niet willen kopen? Dan zal echt een groter bereik nodig hebben. De Keizer makelaarsgroep heeft circa 22.000 volgers op Social media. Wekelijks bereiken wij meer dan 50.000 personen die een woning zoeken.

5. Je kunt zelf een verkoopbord maken en in de tuin zetten

Dat kun je proberen. Alleen je kunt je voorstellen dat dit waarschijnlijk niet het meest representatieve bord zal worden. De Keizer makelaarsgroep heeft haar uitgedachte huisstijl vertaald in mooi ontworpen borden en opvallende contactinformatie. Het zal je verbazen hoeveel informatieaanvragen nog steeds via het klassieke verkoopbord binnen komen.

6. Je doet zelf de bezichtigingen en staat in direct contact met de geïnteresseerden

Klopt, maar wil je dat wel? Geïnteresseerden kunnen je het hemd van het lijf vragen over van alles en nog wat. En niet in de laatste plaats kost het inplannen, uitvoeren en opvolgen van bezichtigingen ontzettend veel tijd. En tijd is geld! Verder zijn ook niet alle bezichtigingen leuk, veel mensen ‘kraken’ je huis af omdat ze denken dat ze voor een lagere prijs te kunnen kopen.

7. Je bepaalt zelf de vraagprijs

Jij bent eigenaar van de woning dus jij kan inderdaad zelf de vraagprijs bepalen. Alleen hoe ga je dat doen? Je hebt niet de expertise, ervaring en de beschikking over de NVM uitwisselingsdatabase zoals onze makelaars dat wel hebben. Gewoon op je gevoel afgaan en wat hoger gaan zitten? Slecht idee, want vraag je teveel zullen er minder kopers zijn die je woning willen kopen. Dit geeft in de huidige markt juist een averechtse reactie. Een niet goed uitgekiende vraagprijs levert veel minder op. Dat was nou net wat je niet wilde!

8. Je maakt zelf de koopovereenkomst dus kan je zelf de inhoud bepalen

Jawel, maar weet jij wat er in de overeenkomst moet komen? Bij elk huis zijn weer andere artikelen en bepalingen van toepassing. Onze makelaars beschikken over juridische kennis en worden elk jaar op die kennis getoetst. Zij weten precies wat er in de koopovereenkomst moet komen en welke keuzes er bij bepaalde artikelen gemaakt moeten worden. Als jij ervoor kiest je niet te laten vertegenwoordigen door een makelaar, dan ben je als verkoper zelf verantwoordelijk voor eventuele fouten. Wij behoeden je voor een misstap!


De keuze is aan jou!

Wel of geen makelaar? Het is je eigen keus, maar nu wij dieper zijn ingegaan op de do’s en don’ts adviseren wij je toch echt een verkoopmakelaar in te schakelen. Wil je eens vrijblijvend sparren met één van onze makelaars? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.


Gratis adviesgesprek aanvragen

Kom langs - of - Maak een afspraak