4 opties voor het kopen van een huis zonder eigen geld

Wil je een huis kopen, maar heb je geen eigen geld voor de kosten koper? Het is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om in dat geval een huis te kopen. Echter, afhankelijk van de situatie zijn er wel mogelijkheden.

 

Kosten bovenop de koopsom

Bij het kopen van een huis komen extra kosten bovenop de koopsom van de woning. Dit worden de kosten koper genoemd en zijn onder andere de kosten van de taxatie, de leverings- en hypotheekakte advieskosten en de bankgarantie. Gemiddeld bedraagt dit 5% tot 6% van de koopsom. Kom je in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting dan kun je uitgaan van zo’n 3% tot 4%.

Wanneer kom je in aanmerking voor die vrijstelling?

Ben je nog geen 35? Dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt. In tegenstelling tot eerdere plannen geldt de regeling niet alleen voor starters, maar voor iedereen onder de 35 jaar. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur je nieuwe huis is, vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor huizen tot € 400.000.

Maximale hypotheek

De maximaal te verkrijgen hypotheek is 100% van de getaxeerde waarde van de aangekochte woning. Dat bemoeilijkt het om zonder eigen geld een huis te kopen. Echter, het blijft mogelijk. 

Oplossing 1: Een hogere taxatiewaarde

De marktwaarde van de woning bepalen hypotheekverstrekkers aan de hand van de koopsom van de woning of de taxatiewaarde. De taxatiewaarde wordt door een onafhankelijke taxateur bepaald. De kans bestaat dat uit de taxatie een hogere waarde komt dan de koopsom van de woning. Gaat de hypotheekverstrekker voor de marktwaarde van de woning uit van de taxatiewaarde, dan betekent het dat je meer kunt lenen dan de koopsom. Oftewel, je kunt (een deel van) het eigen geld hiermee financieren.

Een kanttekening van deze optie is dat dit in de huizenmarkt van tegenwoordig nog maar zelden voorkomt. Overbieden en een hogere koopsom dan de taxatiewaarde zijn eerder regel dan uitzondering. De kans is klein dat dit andersom is.

Oplossing 2: Een extra lening

Als tweede is het mogelijk om een extra lening af te sluiten. Deze optie geldt enkel wanneer je op basis van jouw inkomen een hoger bedrag kunt lenen dan je op basis van de woningwaarde kunt krijgen. Mogelijk kan je gebaseerd op jouw inkomen bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten van €400.000, maar heeft het huis dat je wilt kopen een waarde van €300.000. In dat geval kan je een hypotheek van maximaal €300.000 afsluiten. Omdat je meer kunt lenen, kan je naast je hypotheek nog een lening afsluiten. Daarmee kan je de kosten koper financieren.

Oplossing 3: Hulp van ouders

De derde en laatste optie die het mogelijk maakt om zonder eigen geld een huis te kopen, is een belastingvrije schenking van je ouders. In theorie mogen je ouders jou één keer in jouw leven belasting vrij een groot bedrag schenken. Dit mag enkel gebruikt worden voor het kopen van een huis en bedraagt in 2021 €105.302. Hebben jouw ouders het geld en zijn ze bereid om dit te schenken, dan kan je dit gebruiken voor jouw hypotheek en het betalen van de kosten koper.

Oplossing 4: Starterslening

In zo’n 200 gemeenten in Nederland kun extra (financiële) hulp krijgen in de vorm van een starterslening. Dit is een lening waarmee je nét een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van je eerste huis. De voorwaarden en beschikbaarheid verschillen per gemeente. Bespreek met GeldXpert wat er mogelijk is in jouw gemeente.

Gratis adviesgesprek

Kortom, wil je een huis kopen zonder eigen geld? Dan zijn er meerdere mogelijkheden: Iedere optie brengt natuurlijk risico’s en verplichtingen met zich mee. Denk daarom altijd goed na voor je een besluit neemt en overleg met onze hypotheekadviseurs van GeldXpert. Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Gratis adviesgesprek aanvragen

Kom langs - of - Maak een afspraak