Hoe werkt het over de grens?

De grenzen vervagen steeds meer, westerse culturen vloeien in elkaar over en we vliegen met het grootste gemak de wereld over. Maar toch kent ieder land nog altijd zijn eigen regels en gebruiken. Zo ook op de woningmarkt. Daarvoor hoeven we niet eens ver te kijken want bij onze directe buren is het al structureel anders.

 Huis verkopen over de grens

 

Woningaanbod

Nederland is met Funda uniek in de wereld, nergens vind je een website waar nagenoeg al het beschikbare woningaanbod in één geheel getoond wordt. In andere landen is het zoeken naar een woning wat dat betreft een stuk lastiger en veel minder transparant door de vele verschillende aanbieders en websites.

En daarnaast kent ieder land ook zo zijn eigen gebruiken:

Duitsland

Verkoop je in Duitsland je huis, dan neem je de keuken mee naar je volgende huis. De Duitse keukenwinkels in de grensstreek zijn dan ook dolgelukkig met die gekke Nederlanders die bij elk nieuw huis ook gelijk weer de keuken vervangen.

Zweden

Verkoop je daarentegen in Zweden je huis, dan laat je niet alleen je keuken gewoon op zijn plek, daar blijven ook de wasmachine en droger achter.

Schotland

Schotland is relatief autonoom. Zo is het daar bijvoorbeeld vereist dat ramen op een etage van binnenuit te reinigen zijn. Dit houdt in dat ramen die je naar buiten uitzet, moeten kunnen kantelen (zoals ook Velux-ramen). Daarnaast is een genoemd prijs bij een te koop staande woning een officiële ondergrens, je wordt geacht hier boven te bieden. Doe je dit niet dan ben je strafbaar.  

Engeland

Engeland kent deze regels totaal niet. Wat ze wel kennen is “stamp duty”, kopers van woningen met een koopsom boven dit niveau betalen veel extra belasting over de transactie. Dit zorgt ervoor dat veel woningen net onder deze prijs worden verkocht.

Veel van deze gebruiken zullen wij maar vreemd vinden en waarschijnlijk vinden ze onze gebruiken in het buitenland ook maar vreemd. Uniformiteit in Europa is in ieder geval nog ver te zoeken. En dan hebben we het nog geen eens gehad over landen buiten Europa.

Kom langs - of - Maak een afspraak