Duurdere woning maar toch lagere maandlasten?

Het kan! Vind je de prijzen van nieuwbouwwoningen te hoog en denk je dat daardoor de maandlasten te hoog worden? Dat hoeft helemaal niet!

Duurdere woning lager maandlasten

 

Er zijn een aantal situaties waarbij de maandlasten bij aankoop van een nieuwbouwwoning mogelijk nog lager zullen uitvallen dan in de huidige situatie. Dit is voornamelijk van toepassing als je al een woning in bezit hebt. We zetten de situaties voor je op een rij:

Geen volledige financiering op de nieuwe woning

Overwaarde (winst) bij verkoop van de huidige woning kan voorgefinancierd worden door middel van een overbruggingshypotheek. Daardoor valt de nieuwe hypotheek vaak in een lagere risicoklasse. Dit wordt bepaald door te kijken wat er wordt gefinancierd ten opzichte van de totale waarde van de nieuwe woning inclusief meerwerk. Een lagere risicoklasse heeft een lagere hypotheekrente tot gevolg en dus lagere maandlasten! 

Lage hypotheekrente

Als er een bestaande hypotheek is loopt deze vaak al wat langer. In de praktijk merken we regelmatig dat er een hogere hypotheek wordt afgesloten vanwege de nieuwbouwwoning, maar dat de uiteindelijke maandlasten nauwelijks stijgen ten opzichte van de huidige situatie. Sterker nog: ze dalen zelfs als er sprake is van een hoge overwaarde op de huidige woning. Het verschil in hypotheekrente tussen de bestaande en de nieuwe situatie kan momenteel zomaar 2% bedragen. Op een hypotheek van € 300.000 scheelt dat € 500 per maand in maandlasten. 

Overgangsrecht

Als de bestaande hypotheek voor 31 december 2012 is ingegaan heb je recht op overgangsrecht. Dit houdt onder andere in dat je nog aflossingsvrij mag financieren. Het hypotheekbedrag (saldo) wat er was op 31 december 2012 is daarin leidend. We verduidelijken dit met een voorbeeld. Stel je had op 31 december 2012 een hypotheek van € 300.000, waarvan € 200.000 bankspaarhypotheek en € 100.000 aflossingsvrij. Je mag nu in principe tot € 300.000 aflossingsvrij financieren, als het aflossingsvrije hypotheekbedrag maar niet hoger is dan 50% van de waarde van de nieuwe woning (koop/aanneemsom plus meerwerk). In dit voorbeeld komt dan ook de opgebouwde waarde van het bankspaardeel nog vrij, wat weer kan worden afgelost op de nieuwe hypotheek. Gevolg: lagere maandlasten!  

Renteverlies tijdens de bouw (dubbele lasten)

Tijdens de bouwperiode betaal je uiteraard de maandlasten over de lopende hypotheek van de huidige woning. Daarboven komt de (oplopende) maandlast van de nieuwbouwhypotheek. Er is dus sprake van dubbele maandlasten. Voor veel mensen een onoverkomelijk probleem. Logisch, want het is vaak meer dan een verdubbeling van de huidige lasten. Vooropgesteld dat zowel de hypotheekrente van de lopende hypotheek als van de nieuwbouwhypotheek fiscaal aftrekbaar zijn. Je mag tijdelijk over twee woningen (twee hypotheken) de rente terugvragen aan de belastingdienst als er sprake is van een nieuwbouw aankoop. Maar het is ook mogelijk om die dubbele lasten mee te financieren in de nieuwbouwhypotheek. Er wordt dan gedurende de bouw niet bij jou geïncasseerd, maar de bank haalt de verschuldigde bedragen uit het rentedepot. Natuurlijk wordt de nieuwe hypotheek dan wat hoger, maar dit kan met de verkoopwinst vaak weer worden afgelost.  

Wil je weten wat jouw persoonlijke situatie is en waar je recht op hebt? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze financieel adviseurs van GeldXpert! Vul het contactformulier in of bel direct met 030 600 82 31.

 

Ja, ik wil lagere maandlasten!

Kom langs - of - Maak een afspraak