Starters stellen hun aankoopbudget naar boven bij

Uit de Startersmonitor is naar voren gekomen dat 6 op de 10 starters het budget dat ze in eerste instantie in gedachten hadden om een woning aan te kopen naar boven bijstelt. Dit is het gevolg van het feit dat de prijzen van de woning fors zijn gestegen en ook starters moeten overbieden in de oververhitte markt.

De Startersmonitor

De Startersmonitor is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Huurwoningen.nl SVN, Vereniging Eigen Huis. Nationale Hypotheekgarantie , Huispedia, het NVM, De Hypotheker en De Hypotheekshop.

Starters hebben het heel moeilijk in deze krappe markt en uit onderzoek van het eerste Startersmonitor blijkt dat starters ontevreden zij over hun huidige woonsituatie. Velen van hen wonen noodgedwongen nog bij hun ouders. Ze willen dolgraag op zichzelf gaan wonen maar schatten hun slagingskans daarop maar op 35%.

Krapte op de woningmarkt

Door de krapte op de woningmarkt zijn ze genoodzaakt meer te overbieden dan ze in eerste instantie wilden, het bijstellen van het budget kan wel oplopen tot 56% blijkt uit het onderzoek.Het vinden van een woning duurt voor starters lang. Uit het onderzoek blijkt dat 20% er tussen de 6 en 12 maanden over doen om een geschikte woning te vinden. Vaak schakelen starters een makelaar in bij het vinden van een woning omdat ze daarmee meer kans maken om tijdig te kunnen bezichtigen. Bijna de helft van de starters schakelt een makelaar in. Ruim zes op de tien starters stellen hun budget naar boven bij tijdens hun zoektocht. Uit het onderzoek blijkt dat starters zichzelf weinig kans geven op de huidige markt en zichzelf als ongunstig kwalificeert. Het bijstellen van het budget gebeurt vaak doordat ouders besluiten mee te helpen door een schenking aan hun kind te doen voor het aankopen van een woning. 

Tijdelijke verhoging belastingvrije bedragen komt te vervallen

In 2021 zijn naast de eenmalige schenking in verband met de eigen woning de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk verhoogd met €1000 dit was vanwege de coronacrisis. Deze verhogingen komen in 2022 te vervallen. Houd daar rekening mee als je een schenking wilt doen.

Verhoogde vrijstelling eigen woning

Ook voor 2022 geldt dat eenmalige verhoogde vrijstelling voor de eigen woning gehandhaafd blijft. De eenmalige verhoogde schenking voor de eigen woning is voor 2022 €105.302 en kan gebruikt worden voor aankoop of verbouwing eigen woning, de hypotheek af te lossen of rechten van erfpacht, opstal eigen woning af te kopen. De ontvanger dient niet ouder dan 40 jaar te zijn.

Kom langs - of - Maak een afspraak