Dé 5 interieurtrends van 2022

Nu we weten dat het thuiswerken een blijvertje is, verblijven we meer in huis en wordt de inrichting van het interieur steeds belangrijker. Wil jij ook jouw huis aanpakken? Je vindt hier dé interieurtrends van dit jaar.

Japandi

Deze eerste trend is een combinatie van de Japanse en Scandinavische stijl. Geografisch ligt het ver van elkaar af, maar qua stijl blenden ze onwijs goed. De Japanse stijl is erg functioneel. Ook in de Scandinavische stijl vind je weinig tierelantijntjes. Daarin wordt veel gebruik gemaakt van lichte houtsoorten en pasteltinten. Dat combineert mooi met de kleuren en materialen van de Japanse stijl. Die bestaan namelijk uit donkere en contrasterende kleuren, zwarte elementen, hout en texturen. De Japandi-trend vormt dus een rustig geheel.

Licht en zacht

 

Ook kennen veel interieurs tegenwoordig een neutrale basis van lichte aardetinten. Deze kleuren brengen een rustige basis, waar je vervolgens andere kleuren en eyecatchers bij kan laten schitteren. Het past namelijk goed bij allerlei kleurfamilies. Denk aan bruinen, rozen, roden, maar ook blauwen en groenen.

Naast die rust willen we dat de materialen en vormen aaibaar zijn. Banken, stoelen en lampenkappen zijn bekleed met zachte stoffen. Hier en daar is nog een rechthoekig meubel te vinden, maar daar staat een rond voorwerp naast. Dat geeft een zachtere uitstraling.

Werelds

 

Waar de voorgaande interieurtrends vooral zacht en rust uitstralen, heeft deze wereldse trend een intens kleurenpalet als basis. Deze bestaat uit donkere kleuren, zoals kastanjerood, chocoladebruin en donkerblauw. Daar wordt een mix aan materialen aan toegevoegd. Glimmend satijn, onbewerkt hout en ruig beton zijn materialen die elkaar sterk contrasteren. Ze geven je een wow-gevoel. In deze trend worden verschillende culturen met elkaar gemixt. Denk bijvoorbeeld aan een Oosters tapijt voor een Scandinavische bank met een Marokkaanse lamp aan het plafond. Dit kun je vervolgens heel persoonlijk maken. Iedereen heeft namelijk wel souvenirs van vakanties in allerlei landen in huis, zoals een masker, beeldje of kleurrijk schilderij. Vaak is dit lastig te combineren in een interieur, maar de wereldse trend vraagt hier juist om. Haal je souvenirs, allerlei prints en verschillende materialen maar van zolder.

Statement piece

 

De eerste twee interieurtrends en grotendeels ook de derde trend, gingen met name over de basis die je aan je interieur geeft. Zo’n sterke, rustige en geborgen basis vraagt om een meubel of decoratiestuk dat de aandacht opeist. ‘Statement pieces’ zijn dit seizoen echt een trend. Een waanzinnige stoel, gordijnen met een opvallend motief, een kleurrijk schilderij of een grote plant in een glimmende pot brengen de aandacht naar één punt. Wees niet bang dat een statement piece de rustige en geborgen basis verstoort. Door deze grote, opvallende items hoef je namelijk nauwelijks kleinere decoratie items toe te voegen. Minder is meer. Zo wordt de rust en eenheid behouden

Duurzaam

 

Tot slot kan de duurzame interieurtrend niet missen. Bij veel keuzes houden we al rekening met duurzaamheid: kleding, schoenen, reizen, eten en energiegebruik. Ons interieur kan hier niet in achterblijven.

Duurzaamheid komt op verschillende manieren in ons interieur terug. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van duurzaam materiaal. Denk aan het materiaal bioplastic of gebruikte materialen. Van gebruikt hout wordt een tafeltje gemaakt en oude gordijnen worden omgetoverd in mooie sierkussens. Daarnaast kent bijna elk interieur wel een vintage item. Denk aan een rotan stoel, oude spiegel of een vaas van je oma of die je in een tweedehands winkel hebt gekocht. Tot slot betekent het niet dat er in een duurzaam interieur helemaal geen nieuwe items te vinden zijn. Die zijn er zeker. Het zijn items die gekocht zijn met het idee dat ze jarenlang meegaan. Ze zijn tijdloos en ‘trendproof’. Dat maakt het ook duurzaam.


Kom langs - of - Maak een afspraak