Overdrachtsbelasting voor starter afgeschaft en voor belegger verhoogd

Naar verwachting zal op Prinsjesdag bekend worden gemaakt dat per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor de starter wordt afgeschaft. Een belegger daarentegen is duurder uit en zal 8% overdrachtsbelasting moeten gaan betalen.

Starter hoeft geen overdrachtsbelasting meer te betalen

Per 1 januari 2021 hoeft een starter geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij aankoop van een nieuwe woning. Starters hebben vaak moeite om een huis te kopen door de alsmaar stijgende huizenprijzen. Een alleenstaand persoon met een modaal inkomen is vrijwel kansloos. En als ze het al kunnen betalen is het ook nog eens bijzonder lastig om er tussen te komen aangezien de vraag naar woningen in het lagere segment enorm is.

Haagse bronnen melden dat het kabinet dit heeft besloten tegen het advies van diverse experts in. Zij denken namelijk dat doordat de starter door deze maatregel meer te besteden heeft, de huizenprijzen ook weer gaan stijgen.

Overdrachtsbelasting voor beleggers gaat naar 8%

Beleggers daarentegen gaan juist meer betalen. Per 1 januari 2021 wordt deze verhoogd van 2% naar 8%. Beleggers kapen veel woningen in het lagere sement weg voor de neus van de starters. Doordat een belegger meestal geen financieringsvoorbehoud nodig heeft, geeft een verkoper hier mogelijk eerder de voorkeur aan. Het kabinet hoopt met deze maatregel het de beleggers moeilijker te maken.

Wat betekent dit in de praktijk?

Een kleine rekensom. Als je een huis van 300.000 euro koopt betaal je dit jaar nog 6000 euro aan overdrachtsbelasting. Dat geld kunnen starters in de zak houden. Een belegger moet voor dit huis vanaf volgend jaar juist een stuk meer overdrachtsbelasting betalen: 24.000 euro.

Kom langs - of - Maak een afspraak