Brengt een aflossingsvrije hypotheek voor jou ook financiële rust?

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, hoeft dat niet per se te betekenen dat je geen financiële rust kunt hebben. Waar het om gaat, is dat je nu en in de toekomst zonder problemen je woonlasten kunt betalen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

aflossingsvrije-hypotheek

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten lager zijn. Je lost immers je lening niet af. Het nadeel is dat je aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld hebt.

Drie mogelijke problemen

Er zijn drie redenen waarom jouw aflossingsvrije hypotheek problematisch kan worden:

1. De looptijd nadert haar einde.

Als de bank vindt dat een nieuwe lening te risicovol is, kan dat betekenen dat je je huis moet verkopen als je de schuld niet verlaagt of je inkomen hoger wordt.

2. Je mag binnenkort geen hypotheekrente meer aftrekken.

Je bruto hypotheeklast wordt dan je netto hypotheeklast. Daardoor ben je meer geld kwijt aan wonen.

3. Je gaat bijna met pensioen.

Daardoor gaat je inkomen meestal omlaag. En omdat je –over een deel ervan– minder belasting betaalt, heb je ook minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
Het kan zijn dat de effecten meevallen. De ervaring leert echter dat deze drie redenen zich vaak tegelijkertijd voordoen.

Afbetalen

Denk je dat deze situatie zich bij jou kan voordoen? Dan is het wellicht verstandig om te beginnen met aflossen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Dit is zeker nu interessant omdat de rente zo laag is.

Bijtijds oversluiten

Dat laatste geldt vooral als je nog geen 55 bent. Tot die leeftijd kun je bij de meeste banken zonder aanvullende informatie een hypotheek afsluiten. Ben je ouder, dan kan dat ingewikkelder zijn.

Maandlasten

Een groot voordeel van oversluiten is dat je opnieuw mag kiezen voor een termijn van 30 jaar om je hypotheek af te lossen. Daardoor spreid je de kosten. Toch zullen je maandlasten waarschijnlijk hoger uitvallen. Zeker als je op termijn de hypotheekrente niet meer mag aftrekken.

Gratis oriëntatiegesprek

Het antwoord op de vraag of het verstandig is om je aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd af te lossen of over te sluiten, is afhankelijk van veel factoren. Het hangt onder andere samen met je inkomen, je vermogen en je pensioenopbouw. Goed advies is daarom belangrijk. Onze erkend financieel adviseurs helpen jou graag verder. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende oriëntatiegesprek. Het is gratis en je weet direct waar je aan toe bent.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Kom langs - of - Maak een afspraak